středa 3. října 2012

Recenze – Sgt. Pepper's Tropical Tears



Vážení, moc se omlouvám za absenci příspěvku minulý týden – shořel mi počítač a připravený materiál se tím pádem stal najednou nedostupný. Hnus a nepravost! Budu nicméně hledět vám to co nejdříve vynahradit. Dnes se spolu mrkneme na zoubek omáčce, kterou jste pravděpodobně ještě nikdy neviděli, natož pak ochutnali. Opět jde o import přímo z Texasu. Dámy a pánové, přichází seržant Řízňák a jeho Tropické slzy!

Přísady: papričky habanero, mrkev, cibule, voda, ocet, mango, šťáva z limety, cukr, zázvor, česnek, řepkový olej.

Vzhled: čirá lahvička o objemu 147 ml je opatřena vkusnou a svým způsobem minimalistickou černožlutou etiketou. Tuhle omáčku si určitě nespletete s žádnou jinou.

Konzistence a barva: barvička je pěkně kanárkově žlutá s etiketou vyloženě ladí. Konzistence omáčky je pak poměrně řídká, leč homogenní – ani po delší době v lednici nedochází k sedimentaci, což lze pozorovat např. u jinak výjimečné The Legend.

Vůně: „tropické slzy“ voní krásně po ovoci: papričky habanero nádherně harmonizují s mangem a limetou, v čemž jim zdárně napomáhá zázvor. Výsledek je skutečně přitažlivý. Kam se ale poděl výše avizovaný česnek?

Chuť: příjemně nasládlá, leč nikoliv přeplácaná. Osobně oceňuji, že omáčka není ani trochu slaná – přesolených s***ček už mám až po krk.

Pálivost: omáčka pálí tak, jak byste od výrobku obsahujícího habanera očekávali – intenzita slušná a náběh hodně rychlý, ovšem prvotní „peak“ rychle odezní a v ústech pak dlouho zůstává příjemné teplo. Zajímalo by mne, do jaké míry se na výsledku podílí mango – někde jsem četl, že spolu s banány patří mezi ovoce, které s kapsaicinem funguje synergicky, tj. subjektivně zvyšuje vjem pálivosti... kdo ví, jestli to není kec, ale rozhodně to stojí za samostatný pokus.

Jídlo: výrobce omáčku doporučuje k rybám, krevetám, vepřovému a ke kuřeti. Já vyzkoušel ty ryby a musím souhlasit, že je to paráda. Ale ze všeho nejraději mám „slzy“ v ovocném salátu, tam vyloženě excelují a zároveň skvěle vynikne výše zmíněná absence soli. Tady není o čem, tohle nemůže uhnout!

Cena a užitná hodnota: v zahraničních webshopech omáčku koupíte za nějakých 4,5 USD, což mi vzhledem ke kvalitě a svým způsobem originalitě výrobku přijde až podezřele levné.

Shrnutí: vynikající omáčka za pár šupů, kterou bych rozhodně uvítal v tuzemské distribuci.

Žádné komentáře:

Okomentovat