středa 21. listopadu 2012

Recenze – 100% Pain


Dnes se podíváme na omáčku od americké společnosti Original Juan. Jde o výrobek, který je na trhu už dosti dlouho, a za všechny ty roky patří mezi značky u fanoušků pálivého dobře zavedené. Jenže konkurence nespí a zásobuje nás novými a novými lákadly. Obstojí oproti nim 100% bolest?

Přísady: pyré z papriček habanero, rajčatový protlak, voda, přírodní paprikový extrakt, sůl, koření.

Vzhled: placatka z čirého skla o objemu dvou deci je opatřena střízlivou vinětou, jejímž hlavním sdělením je skutečnost, že máme co dělat se 100% bolestí. Jednoduché, úhledné, funkční.

Konzistence a barva: omáčka je krásně sytě červená, konzistencí nepříliš řídká, se zřetelně viditelnými celými semínky.

Vůně: 100% bolest voní intenzivně po habanerech. Vůně je příjemně nakyslá a vábí k ochutnání.

Chuť: nabírám lžičku omáčky a ochutnávám. Poctivá chuť čerstvých habaner je příjemná, ale během okamžiku jsem nepříjemně zaskočen značnou slaností celku. Nejsem cimprlich a něco snesu, ale tohle je skoro až nepříjemné. Kvůli vyššímu množství soli a slabě přítomné hořkosti semínek působí celek přímo na jazyku hodně hrubě.

Pálivost: pálivost je solidní a v ústech dlouho vydrží. Habanera podpořená trochou extraktu mají prostě sílu a v tomhle ohledu nelze nic vytknout.

Jídlo: vzhledem ke značné slanosti vidím hlavní uplatnění omáčky při tepelné přípravě pokrmů. Budete-li připravovat ohnivé ragú či pořádně pikantní guláš, s nenulovou pravděpodobností budete spokojeni. Naopak přímému použití na studeno bych se snažil spíše vyhnout.

Cena a užitná hodnota: tentokrát jsem objednával od našich jižních sousedů za nějakých 7,5 €. Objektivně to není mnoho a vzhledem k vyššímu objemu vám i chvíli vydrží, ale já osobně už bych do ní podruhé nešel.

Shrnutí: pokud milujete habanera a skousnete značnou slanost a jistou rustikální hrubost, mohlo by jít o omáčku právě pro vás. V opačném případě se ale porozhlédněte jinde.

Žádné komentáře:

Okomentovat