středa 14. listopadu 2012

Recenze – Medium Jerk Style BBQ Sauce



Tak, a je to tady – sice trochu s křížkem po funuse, tedy po grilovací sezóně, ale přece: seznámení s omáčkou určenou především právě pro kratochvíle opékací, grilovací a s ohněm a dýmem obecně spojené. Výrobek tohoto druhu jsme zde, nešálí-li mne paměť, ještě neměli; půjde navíc o dvojnásobnou premiéru, neboť se jedná o dobrotu z produkce německé společnosti Pepper King, která si ji nechala vyrobit až v daleké Kostarice. Takže jak se to těm krautům vlastně povedlo? Čtěte dále!

Přísady: voda, rajčatový protlak, hnědý cukr, pyré z papriček habanero, glukózový sirup, cukr, pyré z šalotek, pyré z tamarindu, jablečný ocet, sůl, škrob, třtinový ocet, česnekový prášek, kyselina citronová, jamajské nové koření, černý pepř, cibulový prášek, muškátový oříšek, tekutý kouř, vitamín C, tymiánový prášek, zázvorový prášek, kyselina octová.

Vzhled: lahev je vcelku velká, ostatně jak se na grilovací omáčku sluší. Objem 426 ml dává tušit, že obsah nespotřebujete hned na první grilovačce. Potud je vše v pořádku. Naopak etiketa mi přijde ohavná – sorry, ale logo téhle firmy (jakési rozpláclé cosi – nejspíš paprička – s královskou korunkou) považuju mírně řečeno za nepříliš povedené. Když se k tomu přidá pozadí v podobě fotky jakéhosi tropického zátiší s palmami a oceánem při západu slunce, neštěstí je dokonáno. Spas se kdo můžeš, frickovská estetika útočí!

Konzistence a barva: pěkně hnědá omáčka se nádherně líně táhne, jako kdyby obsahovala med. Zřetelně jsou patrné černé kousky rozdrceného koření a celkový dojem je docela přitažlivý.

Vůně: lahodná vůně rajčat, česneku a zázvoru vás patřičně naladí. Celek je sladkokyselý a velmi pěkně vyvážený.

Chuť: chuť je hodně komplexní a je jasné, že se složením si výrobce naštěstí vyhrál víc než s obalem. Opět dominují rajčata, chilli papričky, ocet a cukr, ale velmi příjemným a výrazným překvapením je tamarind. Hodně dobré.

Pálivost: podle názvu Medium Jerk Style BBQ Sauce jsem čekal nějaký čajíček, ale opak je pravdou – habanera se nezapřou a nezkušeného či nepřipraveného (o opilých nemluvě) může omáčka hezky zaskočit; ba dovoluji si tvrdit, že co do pálivosti může tahle záležitost směle konkurovat např. nedávno recenzovaným Tropickým slzám. A tak to má být, však nejrůznějších mild marinád jsou plné supermarkety, ne?

Jídlo: ačkoliv grilovačku v dobré společnosti považuji za velmi vkusnou a tělo i mysl povznášející kratochvíli, nedopřávám si ji příliš často. I proto přicházím s recenzí až teď, po opravdu důkladném seznámení s výrobkem. Tak tedy za mne asi tolik: vyzkoušeno s grilovanou zeleninou, seitanovými špízy, nějakou tou flákotou vepřovou i drůbeží, s jistou nedůvěrou použito i na kus mrtvolky šupinaté. Až na tu rybu bylo vše vynikající, největší úspěch sklidil seitan. Také jsem trochu omáčky zapracoval do hmoty na hovězí hamburgery; výsledek byl fajn, ale příště bych toho tam dal o trochu víc (asi trojnásobně). Celkově jsem spokojený.

Cena a užitná hodnota: Za necelých 150 Kč je Medium Jerk Style BBQ Sauce docela fajn kup a pokud bych zase někdy příště pořizoval pálivou marinádu, určitě bych o ní zauvažoval.

Shrnutí: přežijete-li hnusný obal, bude vám odměnou chutná a vcelku slušně pálivá grilovací omáčka. Narazíte-li na ni někde, bez obav ji vyzkoušejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat